Chlebki czosnkowe

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 5 osób

Chlebki czosnkowe z ziołami to bardzo fajny pomysł na pieczywo imprezowe i nie tylko. Przygotowałam je kiedyś na grilla zamiast tradycyjnie chleba i wszystkim bardzo smakowały. Można je zrobić też na imprezy jako pieczywo np. do sałatek. Polecam wypróbować przepis bo jestem przekonana że i Tobie one posmakują.

  • 50 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 3 szklanki mąki oraz do podsypywania

    20g drożdży w kostce

    4 łyżki oliwy

    220 ml ciepłej wody

    1 płaska łyżka soli oraz cukru

    Masło czosnkowe:

    Ok. 60 g masła

    2duże ząbki czosnku

    Natka pietruszki, oregano

    sól

    Ok. 20 dkg sera żółtego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chlebki czosnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczam z wodą ,cukrem i odstawiam na 5 minut.

    Po tym czasie dodaje zaczyn do mąki a następnie olej i sól . Zagniatam dokładnie ciasto i odstawiam na ok. 40 min.
    Masło łączę z pokrojoną natką pietruszki, oregano, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i solą. Jeśli masło jest zbyt twarde wkładam na kilka sekund do mikrofalówki.
  • 2. Gdy ciasto już wyrośnie wałkujemy go na duży placek. Ciasto powinno być średniej grubości. Z ciasta wycinamy kółka za pomocą talerza deserowego. Każde kółko delikatnie naciskamy nożem poziomo i pionowo tworząc tzw. szachownicę.

    Ser żółty kroimy na cienkie paski. Każdy chlebek smarujemy masełkiem czosnkowym i układany paski sera po miejscach w których nacinaliśmy chlebek.

    Odstawiamy jeszcze na kilka minut by chlebki się napuszyły i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220stopni ok. 15 minut.

    Pycha!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło czosnkowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować