Chlebki czosnkowe

4.5 (172 ocen)

Smakują wyśmienicie

Składniki:

  • Składniki na 5-6 chlebków:

    * 320 g mąki pszennej

    * 125 ml ciepłego mleka

    * 4 płaskie łyżki jogurtu naturalnego

    * 1 łyżka oliwy

    * 7 g suchych drożdży

    * 1 łyżeczka soli



    Dodatkowo:
    * 6 - 7 drobno posiekanych, dużych ząbków czosnku
    * 2 łyżki przecieru pomidorowego
    * ser, szynka
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebki czosnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże i sól łączymy z mąką. Wszystkie składniki na ciasto (suche oraz mokre) umieszczamy w misce i zagniatamy około 6-7 minut (idealnie sprawdza się maszyna z hakiem). Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (z blachą w środku).
  • 2. Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na 5-6 kulek, które spłaszczamy ręką na podsypanej mąką stolnicy. W środku placek powinien być cieńszy, a w naokoło grubszy.
  • 3. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy go do przecieru pomidorowego, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Smarujemy każdy placek.
  • 4. Placki posypujemy szynką pokrojoną w małą kostkę, serem żółtym startym na tarce.
  • 5. Kiedy piekarnik się nagrzeje, szybko umieszczamy na blasze placki zachowując między nimi odstęp. Pieczemy tylko do lekkiego zrumienienia (około 12-14 minut). Najlepiej smakują jeszcze ciepłe
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować