Chlebek pełnoziarnisty żytni z dodatkiem słonecznika

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

pyszny chlebeknie pleśnieje długo zachowuje świeżość

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg mąki pełnoziarnistej żytniej
    8 łyżek płatków owsianych
    3 szklanki letniej wody (300ml- ma moja szklanka)
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka cukru lub miodu
    2 garści słonecznika
    3 łyżki siemienia lnianego
    1/2 opakowania świeżych drożdży (50g)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chlebek pełnoziarnisty żytni z dodatkiem słonecznika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewam wodę
    Wsypuje sól cukier i mieszam do rozpuszczenia
  • 2. Dodaje drożdże i mieszam
  • 3. Wsypuje płatki mieszam i odstawiam aż płatki wypłyną na wierzch
  • 4. Dosypuje powoli mąkę ciągle mieszając oraz słonecznik i siemie
    Ciasto jest klejace
  • 5. Szykuje blaszki
    U mnie dwie długie ( ale następnym razem zrobię w jednej aby był wyższy chlebek)
  • 6. Foremki smaruje olejem, na dno wsypałam troszkę słonecznika siemienia i płatków
  • 7. Wykładamy ciasto ( moje zajęło 1/3 blaszki)
  • 8. Zwilżam dłonie i dociskam ciasto, wygładzam
    Odstawiam aż podwoi swoją objętość
  • 9. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 160 stopni termoobieg
    Ja piekłam godzinę ( sprawdzić patyczkiem)
  • image-0pileaq 10. Wyjęłam z foremek i piekłam jeszcze 10 minut bez blaszek
  • 11. Wyłączyłam piekarnik odrobinę uchyliłam drzwiczki i zostawiłam na kratce aby całkowicie wystygły

Porady

BARDZO WAŻNE PIECZ MIN GODZINĘ NIE OTWIERAJĄC PIEKARNIKA

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować