Pełnoziarnisty chleb z ziarnami słonecznika

4.5 (173 ocen)

  • 5 godz.

Przepis może wydawać się dość czasochłonny, jednak wcale tak nie jest ! Wieczorem możemy przygotować zakwas i namaczanki, a następnego dnia pozostaje nam wszystko połączyć. Przepis nieznacznie zmieniłam, a w oryginale pochodzi z książki: „Rustikale Brote aus deutschen Landen”, Gerhard Keller.

  • 5 godz.

Składniki:

  • Zaczyn:
    16 g zakwasu żytniego
    160 g mąki żytniej razowej typ 2000
    160 g wody
    Ziarna słonecznika:
    100 g ziaren słonecznika
    8 g soli
    100 g gorącej wody
    Namaczanka żytnia:
    232 g mąki żytniej razowej typ 2000
    7 g soli
    232 g gorącej wody
    Ciasto chlebowe:
    zaczyn (podane powyżej)
    namoczone ziarna słonecznika (podane powyżej)
    namaczanka żytnia (podane powyżej)
    166 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    10 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka płynnego miodu
    ziarna słonecznika do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Pełnoziarnisty chleb z ziarnami słonecznika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. I Dzień
    Ziarna słonecznika przesypujemy na suchą patelnię i chwilę prażymy. Uprażone ziarna mieszamy w pierwszej misce z solą, gorącą wodą. W drugiej misce łączymy składniki na zaczyn i dokładnie mieszamy. Do trzeciej miski przesiewamy mąkę żytnią z solą i łączymy z gorącą wodą. Wszystkie miski przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 16 godz.
  • 2. II Dzień
    Po 16 godz. łączymy zawartość 3 misek i dodajemy pozostałe składniki na ciasto chlebowe. Zagniatamy 7 minut robotem kuchennym z hakiem do zagniatania ciasta lub ręcznie ok. 15- 20 min. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia.
  • 3. Formę keksową o długości 30 cm (lub 2 mniejsze formy) smarujemy masłem i posypujemy ziarnami słonecznika.Ciasto ponownie zagniatamy i przekładamy do formy, wierzch równamy i posypujemy ziarnami słonecznika ( ja dodatkowo posypałam odrobiną płatków owsianych). Formę przykrywamy folią spożywczą, a następnie ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 75 min., aż ciasto wyrośnie do wysokości formy.
  • 4. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 250°C (grzanie góra-dół). Chleb wkładamy do piekarnika spryskujemy z góry wodą (lub smarujemy łyżką) i pieczemy przez 15 min.
  • 5. Po 15 min. uchylamy na moment drzwiczki piekarnika i wypuszczamy parę. Temperaturę zmniejszamy do 180°C i pieczemy kolejne 45 min. Gdyby Wasz chleb spiekł się zbytnio na wierzchu można go przykryć folią aluminiową, błyszczącą stroną do góry. Po upieczeniu chleb wyciągamy z formy i wkładamy go do piekarnika i pieczemy w funkcji termoobiegu 5-10 min tak aby skórka ładnie się przypiekła. Gotowy chleb studzimy na kratce. Kroimy dopiero po całkowitym wystygnięciu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pełnoziarnista Zakwas Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować