Pełnoziarnisty chleb z ziarnami słonecznika

  • wyświetlono: 1143 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Przepis może wydawać się dość czasochłonny, jednak wcale tak nie jest ! Wieczorem możemy przygotować zakwas i namaczanki, a następnego dnia pozostaje nam wszystko połączyć. Przepis nieznacznie zmieniłam, a w oryginale pochodzi z książki: „Rustikale Brote aus deutschen Landen”, Gerhard Keller.

AnkaFiranka
  • 300min

Składniki

Zaczyn:
16 g zakwasu żytniego
160 g mąki żytniej razowej typ 2000
160 g wody
Ziarna słonecznika:
100 g ziaren słonecznika
8 g soli
100 g gorącej wody
Namaczanka żytnia:
232 g mąki żytniej razowej typ 2000
7 g soli
232 g gorącej wody
Ciasto chlebowe:
zaczyn (podane powyżej)
namoczone ziarna słonecznika (podane powyżej)
namaczanka żytnia (podane powyżej)
166 g mąki pszennej pełnoziarnistej
10 g świeżych drożdży
1 łyżeczka płynnego miodu
ziarna słonecznika do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Pełnoziarnisty chleb z ziarnami słonecznika

  • 1. I Dzień
    Ziarna słonecznika przesypujemy na suchą patelnię i chwilę prażymy. Uprażone ziarna mieszamy w pierwszej misce z solą, gorącą wodą. W drugiej misce łączymy składniki na zaczyn i dokładnie mieszamy. Do trzeciej miski przesiewamy mąkę żytnią z solą i łączymy z gorącą wodą. Wszystkie miski przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 16 godz.
  • 2. II Dzień
    Po 16 godz. łączymy zawartość 3 misek i dodajemy pozostałe składniki na ciasto chlebowe. Zagniatamy 7 minut robotem kuchennym z hakiem do zagniatania ciasta lub ręcznie ok. 15- 20 min. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia.
  • 3. Formę keksową o długości 30 cm (lub 2 mniejsze formy) smarujemy masłem i posypujemy ziarnami słonecznika.Ciasto ponownie zagniatamy i przekładamy do formy, wierzch równamy i posypujemy ziarnami słonecznika ( ja dodatkowo posypałam odrobiną płatków owsianych). Formę przykrywamy folią spożywczą, a następnie ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 75 min., aż ciasto wyrośnie do wysokości formy.
  • 4. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 250°C (grzanie góra-dół). Chleb wkładamy do piekarnika spryskujemy z góry wodą (lub smarujemy łyżką) i pieczemy przez 15 min.
  • 5. Po 15 min. uchylamy na moment drzwiczki piekarnika i wypuszczamy parę. Temperaturę zmniejszamy do 180°C i pieczemy kolejne 45 min. Gdyby Wasz chleb spiekł się zbytnio na wierzchu można go przykryć folią aluminiową, błyszczącą stroną do góry. Po upieczeniu chleb wyciągamy z formy i wkładamy go do piekarnika i pieczemy w funkcji termoobiegu 5-10 min tak aby skórka ładnie się przypiekła. Gotowy chleb studzimy na kratce. Kroimy dopiero po całkowitym wystygnięciu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzudania_dla_urodyszkola_babcimąka pełnoziarnistachlebdomowydietetycznyzdrowyfitz drożdżamipełnoziarnistyrazowysycącyciemnynaturalnyna zakwasiena mące razowejczarny

Komentarze

Podobne przepisy

Tradycyjny chleb z ziarnami

Dodane przez: kasia_m86

Tradycyjny chleb z ziarnami

Tradycyjnie pieczony chleb z naturalnych...

chleb z zurawina

Dodane przez: Maggie79

CHLEB PEŁNOZIARNISTY Z ŻURAWINĄ

Gdy jest chłodniej, częściej mamy...

Pełnoziarnisty chleb z automatu

Dodane przez: Ola1984

Pełnoziarnisty chleb z automatu

Pyszny chleb dla "maszynistów"...

Chleb z ziarnami

Dodane przez: Urszula Sadowa

Chleb z ziarnami

Pieczenie tego chleba przypomina...

Chleb z prażonymi ziarnami

Dodane przez: Skotka

Chleb z prażonymi ziarnami

Smaczny z dużą ilością ziaren,...

Chleb żytni z ziarnami

Dodane przez: PolskaGotuje

Chleb żytni z ziarnami

Bardzo łatwy i szybki sposób przygotowania...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE