Chlebek żytni

5 (5 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Szybki chlebek dla zabieganych.

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3szkl. Mąki żytniej
    5 łyżek siemienia lnianego
    5 łyżek słonecznika łuskanego
    1 łyżka oleju
    20dag. Drożdży
    1,5-2 szkl.cieplej wody
    1 łyżeczka cukru i soli
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Chleb

Chlebek żytni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski wsypujemy siemię lniane i słonecznik kruszymy drożdże dodajemy olej, sól , cukier i stopniowo podlewamy wodę.
    Najpierw wlewamy szklankę wody następnie po troszkę dolewamy patrząc jak gęste wychodzi nam ciasto. (Powinny wyjść dwie nie pełne szklanki wody)
    Masa nie powinna wyjść ani za gęsta ani za rzadka.
    Keksówkę lub inną mniejszą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
    Wylewamy masę chlebową przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 50 minut.
    Po wyrośnięciu chlebka wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez godzinę w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka żytnia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować