CHLEBEK ORKISZOWY Z ORZECHAMI I ŻURAWINĄ - NA ZAKWASIE

0 (0 ocen)

  • 7 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Taki chlebek kupowałam w piekarni, bardzo mi smakował bo był wilgotny, chrupiacy z delikatnym posmakiem żurawiny. Kilka dni temu koleżanka obdarowała mnie zakwasem chlebowym więc postanowiłam sama przygotowac taki chleb. Polecam bo jest naprawde smaczny, nawet z samym masełkiem.

  • 7 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1 kg mąki żytnio-orkiszowej
    20 dag zakwasu chlebowego - żytniego
    400 ml ciepłej wody
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki orzechów
    2 łyżki suszonej żurawiny

    białko do posmarowania chlebka
    ziarenka do posypania chlebka ( słonecznika, dyni)

    Foremki: 2 keksówki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebek orkiszowy z orzechami i żurawiną - na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zakwas przełożyć do szklanej miski, dodać makę, wode i sól, wymieszać drewnianą łyżką! (ważne). Dodac żurawine i pokrojone orzechy, wymieszać. Ciasto przełożyc do dwóch wysmarowanych tłuszczem foremek. Postawićw ciepłe miejsce do wyrośniecia, aż ciasto podwoi swoją obietość. Czas wyrastania ciasto to ok. 5-7 godzin, może ten czas być nieco skrócony do 3 godzin. Chlebki posmarować roztrzepanym białkiem i posypac ziarnami. Pieczenie to ok. 1 - 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować