Chlebek czosnkowo - koperkowy

2 (1 ocen)

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pyszny , puszysty, mięciutki i aromatyczny .

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO :

    300 ml ciepłego mleka
    500 g mąki
    11 g suchych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    4 łyżki oliwy z oliwek

    PONADTO:

    1 pęczek kopru
    5 ząbków czosnku
    100 g masła
    100 g sera żóltego
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Chleb Przekąski

Chlebek czosnkowo - koperkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ciepłego mleka dodać suche drożdże i cukier. Wymieszać, przykryć folią spożywczą. Odstawić na 10 min.
  • 2. Dodać resztę składników, dokładnie wyrobić w misce na gładkie ciasto. Przykryć ponownie folią spożywczą i odstawić na 1h.
  • 3. Koperek i czosnek rozdrobnić w blenderze, wymieszać dokładnie z miękkim masłem.
  • 4. Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkować . Posmarować przygotowaną masą. Zrolowąć, następnie przeciąć wzdłuż. Dwie częsci ciasta spleść w warkocz.
  • 5. Gotowy warkocz z ciasta przenieść do natłuszczonej formy /11x30cm/.
  • 6. Posypać startym serem. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 min.
  • 7. Chlebek piec ok 30 min w 180 stopniach.

Porady

Inspiracja z internetu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Koper

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować