Chleb żytni z orzechami

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Domowe pieczywo na zakwasie nie ma sobie równych

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 20 dkg mąki chlebowej
    15 dkg mąki żytniej razowej
    15 dkg zakwasu żytniego
    1 dkg świeżych drożdży
    1-1,5 szklanki ciepłej wody
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżeczki soli
    5 dkg posiekanych orzechów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Chleb żytni z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zalać w misce wodą i wymieszać z cukrem, dodać mąkę chlebową i razową oraz zakwas i sól. Wyrabiać ciasto około 5 minut, powinno być dosyć luźne i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 2 godziny. Następnie wymieszać z orzechami i przełożyć do natłuszczonej keksówki i odstawić jeszcze na 45 minut.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Ciepły chleb wyjąc z blaszki i przestudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować