Szpinak i pokrzywa posiadają mnóstwo witamin. Zarówno jedno jak i drugie charakteryzują się specyficznym smak. Spaghetti, które z nich przygotowałam jest ciekawe i oryginalne.
Spaghetti z pokrzywą i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z racji tego, że pokrzywa ma bardzo specyficzny smak jej ilość powinna wynosić 1/3 ilości szpinaku. Wszystkie liście dokładnie płuczemy i osuszamy. Rozdrabniamy je w malakserze bądź drobno szatkujemy nożem.
2.Podsmażamy je na maśle, możemy podlać odrobiną wody. Dusimy przez kilka minut. Dodajemy serek mascarpone oraz śmietanę. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
3.Makaron gotujemy al dente. Płuczemy pod zimną wodą i wkładamy do garnka z sosem. Całość podgrzewamy przez chwilę. Proponuję podawać takie spaghetti ze startym parmezanem.
Komentarze