Chleb z ziemniakami i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pyszny i ciekawy w smaku pszenny chleb z dodatkiem żurawiny i słonecznika. Gotowane ziemniaki dodają mu miękkości i wilgotności.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 375 g wody ciepłej
    40 g świeżych drożdży
    2 łyżeczki cukru
    500 g mąki pszennej
    łyżka oleju
    łyżka soli
    2-3 średnie ugotowane ziemniaki
    garść żurawiny
    2 łyżki słonecznika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb z ziemniakami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z tego przepisu wychodzi jedna dłuższą keksówka. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Odstawiamy na 15 minut .
  • Chleb z ziemniakami i żurawiną 2. Po tym czasie dodajemy mąkę, łyżkę oleju i soli, gotowane ziemniaki ,żurawinę i słonecznik. Wyrabiamy ręcznie lub w maszynie.
    Wykładamy na keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do podrośnięcia.
  • 3. Chlebek pieczemy około 1 godziny w 200 stopniach.
  • Chleb z ziemniakami i żurawiną 4. Po upieczeniu chleb wyłożyć na drewnianą deskę ,wierzch skropić wodą i przykryć ściereczką. Dzięki temu skóra będzie chrupiąca, a nie twarda .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować