Chleb bezglutenowy z ziemniakami

4.5 (159 ocen)

  • 2 godz.

Nie mam doświadczenia z pieczenia chlebów, więc tym bardziej jestem bardzo dumna, że mi wyszedł bez zakalca.. W smaku rewelacja, nie czuć ani ziemniaków, ani mąki gryczanej, ktrórej jest najwięcej. Chleb jest wilgotny, zwarty w środku, o chrupiącej skórce na zewnątrz.

  • 2 godz.

Składniki:

  • • 250 g mąki gryczanej
    • 100 g mąki ryżowej
    • 100 g mąki kukurydzianej
    • 50 g mąki jaglanej - zmieliłam kaszę
    • 250 g gotowanych ziemniaków
    • 1 torebka suszonych drożdży 7 g
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka cukru
    • 2,5 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb bezglutenowy z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Ziemniaki zalać 1 szklaną gorącej wody i zmiksować na gładką masę. Przestudzić, aby nie były gorące.
    • Wymieszać wszystkie suche składniki razem.
    • Połączyć składniki suche z ziemniakami, dodać resztę ciepłej wody. Zmiksować.
  • 2. • Miskę z ciastem wstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Przemieszać ciasto po wyrośnięciu.
    • Przełożyć do dwóch keksówek, u mnie jednorazowe aluminiowe 10x24 cm. Keksówki przykryłam ściereczką i położyłam na kaloryferze na 20 minut.
  • 3. • Włożyć do ciepłego piekarnika i piec w 180 st.C przez 40 minut. Po tym czasie wyjąć chleb z keksówek i piec jeszcze na kratce 15 minut.

Porady

W smaku ren chleb jest lepszy od niejednego glutenowego i o wiele zdrowszy. Przepis pochodzi z bloga Kuchnia bez alergii.Ja zamrażam po dwie kromki chleba szczelnie zapakowane w folię spożywczą i dodatkowo w worek ze strunką i wyciągam kiedy mam ochotę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować