Chleb z suszonymi pomidorami i bazylią

5 (2 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

To pyszny chleb z aromatycznymi dodatkami jak suszone pomidory oraz bazylia które nie tylko wpływają na walory makowe pieczywa jak i na walory wizualne. Polecam Wam serdecznie tę wersję chleba, bo to fajna i smaczna odmiana naszego powszedniego.

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ( przepis na 2 bochenki chleba )

    2 szt. dużych keksówek 35x12x8
    papier do pieczenia lub tłuszcz do posmarowania blaszek oraz mąka do ich oprószenia

    1 kg mąki
    25 g świeżych drożdży ( tj.1/4 kostki 100g )
    około 3 szklanek letniej wody
    1 płaska łyżka soli
    1 płaska łyżka cukru

    ok. ½ szklanki płatków owsianych
    1 płaska łyżka bazylii
    8 suszonych pomidorów
    3 -4 łyżki oleju

    dodatkowo:

    woda do posmarowania chleba z wierzchu
    2 szklanki wody by wylać na blachę by wytworzyła się para podczas pieczenia chleba
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb z suszonymi pomidorami i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnuszka rozkruszamy drożdże, dolewamy ½ szklanki ciepłej wody, dodajemy cukier oraz 2-3 łyżki mąki ujętej z całości. Dokładnie mieszamy i zostawiamy na 15 min. by zaczyn zaczął pracować.
  • 2. Pozostałą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, pokrojone w kosteczkę suszone pomidory oraz wsypujemy bazylię. Następnie dodajemy wyrośnięty – pracujący zaczyn oraz stopniowo dolewamy ciepłej wody i wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto jest już nieco wyrobione to dodajemy oleju i jeszcze chwilkę wyrabiamy. Zostawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części i formujemy je na kształt blaszki. Uformowane chlebki wkładamy do wyłożonych blaszek papierem do pieczenia lub wysmarowanych tłuszczem i obsypanych mąką. Zostawiamy pod przykryciem na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • 3. Gdy chlebek wyrósł to wkładamy go do wcześniej nagrzanego piekarnika do 190 – 200 stopni i pieczemy do zrumienienia ok. 50 -60 min. Wierzch chleba przed pieczeniem smarujemy wodą a pozostałą wodę wylewamy na duża blachę piekarnikową włożoną na dno piekarnika by podczas pieczenia wytworzyła się para. Upieczony rumiany chleb wyciągamy z foremek i dajemy na kratkę by przestygł.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować