Chleb świąteczny z żurawiną i orzechami włoskimi

0 (0 ocen)

Chleb na zakwasie, lekko słodki i chrupiący, z puchatym miąższem. Świąteczny lub codzienny - jak kto woli.

Składniki:

  • 250 g czynnego zakwasu (dzień wcześniej dokarmionego)
    150 g mąki żytniej typ 997
    180 g mąki orkiszowej typ 1050
    1 łyżeczka soli
    350-400 ml wody przegotowanej i ostudzonej lub mineralnej
    50 g orzechów włoskich
    40 g suszonej żurawiny

    Do posypania:
    sezam biały i czarny

    masło do smarowania formy
    bułka tarta do posypania formy

    forma - keksówka o wym. 30x10 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Chleb świąteczny z żurawiną i orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski z zakwasem wsyp mąki, sól, dodaj wodę i mieszaj, aż się składniki dobrze połączą. Na sam koniec dodaj żurawinę i przesiekane orzechy włoskie.
  • Chleb przed wyrastaniem 2. Keksówkę wysmaruj cienko masłem i wysyp bułką tartą, wyłóż ciasto. Wygładź mokrą dłonią i posyp sezamem. Zostaw do wyrastania na kilka godzin aż ciasto wypełni foremkę. Formę przykryj ściereczką bawełnianą.
  • Wyrośnięty chleb 3. Piekarnik nagrzej do 220 st. C, wstaw chleb i piecz 25 minut, potem zmniejsz do 190 st. C i piecz kolejne 20 minut. Po upieczeniu wyłóż z foremki i zostaw do całkowitego ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować