Chleb na zakwasie, lekko słodki i chrupiący, z puchatym miąższem. Świąteczny lub codzienny - jak kto woli.
Składniki:
250 g czynnego zakwasu (dzień wcześniej dokarmionego)
150 g mąki żytniej typ 997
180 g mąki orkiszowej typ 1050
1 łyżeczka soli
350-400 ml wody przegotowanej i ostudzonej lub mineralnej
50 g orzechów włoskich
40 g suszonej żurawiny
Do posypania:
sezam biały i czarny
masło do smarowania formy
bułka tarta do posypania formy
Chleb świąteczny z żurawiną i orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski z zakwasem wsyp mąki, sól, dodaj wodę i mieszaj, aż się składniki dobrze połączą. Na sam koniec dodaj żurawinę i przesiekane orzechy włoskie.
2.Keksówkę wysmaruj cienko masłem i wysyp bułką tartą, wyłóż ciasto. Wygładź mokrą dłonią i posyp sezamem. Zostaw do wyrastania na kilka godzin aż ciasto wypełni foremkę. Formę przykryj ściereczką bawełnianą.
3.Piekarnik nagrzej do 220 st. C, wstaw chleb i piecz 25 minut, potem zmniejsz do 190 st. C i piecz kolejne 20 minut. Po upieczeniu wyłóż z foremki i zostaw do całkowitego ostygnięcia.
Komentarze