Chleb z ziarnami i orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w ciepłej ale NIE GORĄCEJ wodzie. Mąkę wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami razem. Do sypkich składników przelewamy wodę z rozpuszczonymi drożdżami i wyrabiamy ciasto - mieszamy łyżką jakieś 5 - 8 min. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 30 min. w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy ciasto do formy keksowej wcześniej posmarowanej masłem i oprószonej mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy wodą i układamy połówki orzechów włoskich oraz posypujemy odrobina mieszanki nasion. Wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika do 220 stopni i pieczemy 50 min. Upieczony rumiany chlebuś wyciągamy z foremki i zostawiamy na kratce by mógł ostygnąć.
Komentarze