Chleb z ziarnami i orzechami włoskimi

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby

pyszny, prosty i naszpikowany różnymi nasionami wspaniały domowy chlebuś łyżką mieszany

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
    500 ml ciepłej wody
    25 g świeżych drożdży tj 1/4 kostki 100 g
    1/2 szklanki mieszanki ( zmieszanych płatków owsianych, nasion słonecznika, pestek dyni, Quinoa oraz kumin )
    1 łyżka cukru
    1 płaska łyżeczka soli
    garść posiekanych grubo orzechów włoskich

    dowolna forma do pieczenia lub forma keksowa ok. 35 cm
    2 łyżki wody
    połówki orzechów włoskich oraz łyżka mieszanki nasion
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb z ziarnami i orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb z ziarnami i orzechami włoskimi 1. Drożdże rozpuścić w ciepłej ale NIE GORĄCEJ wodzie. Mąkę wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami razem. Do sypkich składników przelewamy wodę z rozpuszczonymi drożdżami i wyrabiamy ciasto - mieszamy łyżką jakieś 5 - 8 min. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 30 min. w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy ciasto do formy keksowej wcześniej posmarowanej masłem i oprószonej mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy wodą i układamy połówki orzechów włoskich oraz posypujemy odrobina mieszanki nasion. Wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika do 220 stopni i pieczemy 50 min. Upieczony rumiany chlebuś wyciągamy z foremki i zostawiamy na kratce by mógł ostygnąć.

Porady

możemy użyć dowolnych nasion takie jakie lubimy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować