Chleb wiktoriański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze szklanki mleka przygotowujemy zaczyn. Do miseczki wlewamy ciepłe mleko, cukier i drożdże - dokładnie mieszamy. Na wierzch sypiemy łyżkę mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po jakimś czasie drożdże wypełnią miskę.
2.W drugiej misce umieszczamy mąkę, sól, resztę ciepłego mleka oraz wyrośnięty zaczyn. Ręką lub mikserem wyrabiamy elastyczne, odchodzące od ręki ciasto. Jeśli jest zbyt twarde dodajemy więcej mleka. Jeśli zbyt miękkie - mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
3.Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy w rękach i dzielimy na dwie porcje. Z jednej porcji rolujemy dość długi wałek - ok 50, 60 cm i formujemy go w literę S. Taką przylegająca do siebie. Tak uformowane ciasto przekładamy do keksówki i pozwalamy podrosnąć. Z drugą porcją robimy analogicznie.
4.Pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Komentarze