Chleb wiktoriański

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

czyli Victorian Milk Bread - bielutki chleb na mleku i drożdżach. Wspaniały na śniadanie. Dzieci go uwielbiają i nadaje się na tosty.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna typ 550 (może być też 650): 1 kilogram
    - mleko (około): 0.5 litra
    - cukier: 1 łyżka
    - sól: 1 łyżka
    - drożdże: 30 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Pieczeń

Chleb wiktoriański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze szklanki mleka przygotowujemy zaczyn. Do miseczki wlewamy ciepłe mleko, cukier i drożdże - dokładnie mieszamy. Na wierzch sypiemy łyżkę mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po jakimś czasie drożdże wypełnią miskę.
  • 2. W drugiej misce umieszczamy mąkę, sól, resztę ciepłego mleka oraz wyrośnięty zaczyn. Ręką lub mikserem wyrabiamy elastyczne, odchodzące od ręki ciasto. Jeśli jest zbyt twarde dodajemy więcej mleka. Jeśli zbyt miękkie - mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • 3. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy w rękach i dzielimy na dwie porcje. Z jednej porcji rolujemy dość długi wałek - ok 50, 60 cm i formujemy go w literę S. Taką przylegająca do siebie. Tak uformowane ciasto przekładamy do keksówki i pozwalamy podrosnąć. Z drugą porcją robimy analogicznie.
  • 4. Pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować