Chleb razowy z makiem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny domowy chleb z dodatkiem maku. Bardzo łatwy w przygotowaniu.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 350 g mąki pszennej razowej
    - 150 g mąki pszennej tortowej
    - 25 g świeżych drożdży
    - 400 ml letniej wody
    - 1 łyżeczka soli
    - 1 łyżeczka cukru
    - 1 łyżka maku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb razowy z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W letniej wodzie rozpuścić drożdże. Dodać cukier.
  • 2. W dużej misce umieścić obie mąki, sól i mak. Wlać wodę z drożdżami i cukrem, wymieszać łyżką. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 40-50 minut.
  • 3. Wyrośnięte ciasto przełożyć do keksówki o długości ok. 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ostawić na 15 minut, aby delikatnie urosło.
  • 4. Piec w 180 stopniach przez około 50 minut.
    Studzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować