Strucla drożdżowa z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn: Dużą łyżkę mąki wymieszać z letnim mlekiem, pokruszonymi drożdżami oraz 1 łyżką cukru waniliowego. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
2.Do zaczynu dodać resztę mąki, cukier puder, resztę cukru waniliowego oraz żółtko. Wyrobić ciasto, dodać rozpuszczone masło i wyrabiać przez około -5-10 minut ręcznie lub robotem. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut.
3.Ciasto rozwałkować na kwadrat o boku ok. 30 cm, posmarować marmoladą i zwinąć jak roladę. Następnie przeciąć na pół, złączyć końce i zapleść ze sobą. Przełożyć do keksówki o długości 30 cm. Przykryć i ponownie odstawić na ok. 30 minut.
4.Po tym czasie strucle posmarować rozbełtanym białkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 30 minut.
Wystudzić na kratce, przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Komentarze