Strucla drożdżowa z marmoladą

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna strucla z dodatkiem marmolady, super sprawdzi się na drugie śniadanie lub podwieczorek. Długo zachowuje świeżość.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 300 g mąki pszennej
    - 2/3 szklanki mleka
    - 25 g drożdży świeżych
    - 80 g cukru pudru
    - 1 żółtko
    - 3 łyżki cukru waniliowego
    - 60 g masła

    Dodatkowo:
    - 150 g marmolady
    - 1 białko
    - cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Strucla Marmolady

Strucla drożdżowa z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn: Dużą łyżkę mąki wymieszać z letnim mlekiem, pokruszonymi drożdżami oraz 1 łyżką cukru waniliowego. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
  • 2. Do zaczynu dodać resztę mąki, cukier puder, resztę cukru waniliowego oraz żółtko. Wyrobić ciasto, dodać rozpuszczone masło i wyrabiać przez około -5-10 minut ręcznie lub robotem. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut.
  • 3. Ciasto rozwałkować na kwadrat o boku ok. 30 cm, posmarować marmoladą i zwinąć jak roladę. Następnie przeciąć na pół, złączyć końce i zapleść ze sobą. Przełożyć do keksówki o długości 30 cm. Przykryć i ponownie odstawić na ok. 30 minut.
  • 4. Po tym czasie strucle posmarować rozbełtanym białkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 30 minut.
    Wystudzić na kratce, przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować