Ciasto czekoladowo - pomarańczowe

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne ciasto czekoladowe z wyczuwalną pomarańczą. Łatwe, szybkie i miękkie ciasto idealne do kubka kakao lub kawy :)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • - 150 g mąki pszennej
    - 150 g miękkiego masła
    - 200 g cukru
    - 3 jajka
    - 6 łyżeczek kakao
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - skórka otarta z dużej pomarańczy
    - sok wyciśnięty z dużej pomarańczy

    Polewa:
    - 100 g czekolady gorzkiej
    - 1 łyżeczka masła
    - 2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowo - pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem na puch. Dodawać po jednym jajku. Suche składniki wymieszać razem i dodawać na przemian z sokiem z pomarańczy. Na końcu dać skórkę z pomarańczy.
  • 2. Ciasto przelać do keksówki (długość ok. 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175 stopniach przez około 45 minut (do suchego patyczka). Wystudzić.
  • 3. Składniki na polewę rozpuścić i polać na ostudzonym cieście.

Porady

Czekoladę gorzką na polewę można zastąpić czekoladą deserową lub mleczną. Ciasto można posypać cukrem pudrem zamiast polewy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao Kasza Pomarańcze

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować