Chleb razowy na zakwasie żytnim

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tak przygotowany i upieczony chleb jest bardzo zdrowy, ma wspaniały smak i zapach, długo utrzymuje świeżość. Jak dla mnie z samym masłem najlepszy:)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 szklanki zakwasu żytniego
    3 szklanki mąki żytniej typ 750+do podsypania
    ok, 1,5 szklanki letniej wody
    1 łyżka soli
    Dodatkowo:
    blaszka keksowa , posmarowana tłuszczem
    ulubione ziarno do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Chleb razowy na zakwasie żytnim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb razowy na zakwasie żytnim 1. Do mąki dodaję sól, zakwas i zagniatając, dodaję wodę, gdy powstanie jednolite ciasto , odstawiam je na pół godziny. Po tym czasie, posypane lekko mąką ciasto, jeszcze raz wyrabiam, nie za długo. Z ciasta formuje bochenek, układam w blaszce i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. pięć godzin, aż ciasto podwoi swoją objętość. Piekarnik nagrzewam do 220 stopni, ścianki piekarnika spryskuję wodą, wstawiam posmarowany wodą i posypany ziarenkami chlebek , piekę 20 minut, zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę jeszcze ok. 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika , chlebek studzę na kratce.

Porady

To taki prosty przepis , bez ziaren, płatków, chlebek może nie wygląda, ale smakuje:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Mąka Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować