Chleb pszenny z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczne, wysokie, pulchne, domowe pieczywo ze słodkim akcentem. Długo świeże.

  • 60 min

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
    1 szklanka płatków owsianych
    50 g świeżych drożdży
    500 ml letniej wody
    1 łyżka soli
    1 łyżeczka cukru
    150 g suszonej żurawiny
    do posypania po wierzchu: ziarna sezamu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenny z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na chleb 1. Wszystkie składniki sypkie przekładamy do miski. Drożdże rozkruszamy. Wlewamy wodę.
  • wyrabianie ciasta na chleb 2. Mieszamy szybko ręką.
  • wyrobione ciasto chlebowe pszenne 3. Wyrabiamy na rzadkie, ale gładkie ciasto.
  • ciasto chlebowe pszenne, przed pieczeniem 4. Ciasto chlebowe przekładamy od razu do długiej blaszki 42X13,5 cm , wyłożonej pergaminem. Zwilżamy wodą powierzchnię chleba.Posypujemy po wierzchu sezamem. Lekko wciskamy.
    Ostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • chleb pszenny z żurawiną, upieczony 5. Blaszkę z ciastem na chleb wstawiamy do zimnego pieca, nastawiamy na 180 stop. C, pieczemy przez ok. 45 min. Sprawdzamy patyczkiem, czy już upieczone, gdy zacznie się rumienić wierzch.
  • chleb pszenny z żurawiną 6. Wyjmujemy blaszkę z pieca, zdejmujemy pergamin.
    Po ostudzeniu kroimy na kromeczki. Wybornie smakuje z samym masłem.
  • chleb pszenny z żurawiną 7. Smacznego :)

Porady

Wszystkie składniki na chleb powinny mieć temp. pokojową. Sypkie- przesiewamy. Wody wlewamy w razie potrzeby więcej. Ciasto w blaszce przed pieczeniem mocno wyrośnie, nie szkodzi, nie wykipi,. Za to jest później wysoki, pulchny chlebek. Podany czas jest bez oczekiwania na wyrastanie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziarna Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Dania do szkoły

Podobne przepisy

To może cię zainteresować