Chleb pszenny pełnoziarnisty

4.49 (158 ocen)

Bardzo łatwy przepis na pachnący domowy chleb z dodatkiem dużej ilości ziaren.

Składniki:

  • Na ciasto:
    1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej
    1l ciepłej wody
    4 łyżki płatków owsianych górskich
    2 łyżki siemienia lnianego
    2 garści ziaren słonecznika
    1 garść pestek dyni
    1 łyżka soli
    2 łyżeczki cukru

    Na rozczyn drożdżowy:
    0,5 kostki świeżych drożdży
    1 łyżka mąki
    szczypta cukru
    1/4 szklanki ciepłej wody

    Do posypania:
    2 garści ziaren słonecznika
    2 garści pestek dyni

    Dodatkowo:
    masło
    bułka tarta


Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Chleb pszenny pełnoziarnisty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać płatki owsiane, ziarna, sól i cukier.
  • 2. Przygotować rozczyn: w dużym kubku rozetrzeć drożdże z mąką i cukrem, dodając ciepłą wodę. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia.
  • 3. Do mąki dodać rozczyn drożdżowy i litr ciepłej wody, dokładnie wymieszać łyżką.
  • 4. Przygotować dwie keksówki, posmarować je masłem i wysypać bułką tartą. Podzielić ciasto na dwie części i rozłożyć w keksówkach. Zwilżoną łyżką nadać chlebkom kształt i posypać je ziarnami.
  • 5. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Na czas nagrzewania odstawić chleb do wyrośnięcia.
  • 6. Chleb włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec około 1 godziny. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować