Chleb pszenny pełnoziarnisty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużej miski wsypać mąkę, dodać płatki owsiane, ziarna, sól i cukier.
2.Przygotować rozczyn: w dużym kubku rozetrzeć drożdże z mąką i cukrem, dodając ciepłą wodę. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia.
3.Do mąki dodać rozczyn drożdżowy i litr ciepłej wody, dokładnie wymieszać łyżką.
4.Przygotować dwie keksówki, posmarować je masłem i wysypać bułką tartą. Podzielić ciasto na dwie części i rozłożyć w keksówkach. Zwilżoną łyżką nadać chlebkom kształt i posypać je ziarnami.
5.Rozgrzać piekarnik do 180°C. Na czas nagrzewania odstawić chleb do wyrośnięcia.
6.Chleb włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec około 1 godziny. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.
Komentarze