Chleb pszenny

  • wyświetlono: 651 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Prosty przepis na pyszny chleb, z cudowną skórką.

profilowe
  • 10 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

500ml ciepłej wody
25g drożdży
1 łyżka cukru
700 - 800g mąki
2 łyżeczki soli
3 łyżeczki oleju

Sposób przygotowania przepisu:

Chleb pszenny

  • Chleb pszenny1. Ciepłą wodę wlewamy do dużej miski, rozkruszamy drożdże i dodajemy cukier. Mieszamy łyżka do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy przesianą mąkę, sól i olej. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej masy. Tak gotowe ciasto przykrywamy pokrywką do wyrośnięcia
    Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni razem z naczyniem żaroodpornym. Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy i przekładamy do gorącego naczynia posypanego mąką na dnie, przykrywamy górną częścią i wkładamy do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie ściągamy górę naczynia i pieczemy kolejne 30 minut.
    Po upieczeniu studzimy na kratce.

Porady

Jeśli ciasto wyjdzie bardzo luźne po wyrośnięciu, można posypać je mąką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

chlebpieczywo

Komentarze

Podobne przepisy

Chleb pszenny codzienny

Dodane przez: akrobatka22

Chleb pszenny codzienny

Tradycyjny, codzienny chlebek wypiekany...

Chlebek

Dodane przez: arkoza

Najprostszy chleb pszenny

Uwielbiam świeży chleb z domowego...

Najprostszy chleb pszenny bez wyrabiania

Dodane przez: Di bloguje

Najprostszy chleb pszenny bez wyrabiania

Tak! To jest najprostszy chleb...

Chleb pszenny na zakwasie

Dodane przez: alaaa

Chleb pszenny na zakwasie

To do tej pory najłatwiejszy chleb...

chleb pszenny

Dodane przez: Bożena Z.

Domowy szybki chleb pszenny

polecam domowy szybki smaczny chleb...

Chleb pszenny - baton

Dodane przez: mariwanna

Chleb pszenny - baton

Niech Was nie zmyli nazwa - to...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE