Chleb pszenny z nasionami lnu

4.49 (146 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczny chleb z nasionami siemienia lnu. Chleb jest prosty i szybki w przygotowaniu. Polecam.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    1 opakowanie suchych drożdży - 7 gram
    1 łyżeczka soli
    szczypta cukru
    1 szklanka ciepłej wody
    1 łyżka oleju
    3 łyżki siemienia lnu
    Ponadto :
    Keksówka 27 x 8 x 8
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.49 (146 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb pszenny z nasionami lnu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb pszenny z nasionami lnu 1. Do miski wkładamy wszystkie sypkie produkty i dolewamy ciepłą wodą oraz olej. Mieszamy łyżką aż składniki się połączą. Dosypujemy nasiona siemienia lnu i zagniatamy ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
    Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy przez chwilę i przekładamy do keksówki. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
    Wierzch ciasta smarujemy zimną wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Drożdże Mąka Olej Sól

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować