Niby zwykły prostu chlebek, a czasami dobrze jest zjeść taki po tych wszystkich ‘wynalazkach’ ;) Pszenny na zakwasie, z babką płesznik i siemieniem lnianym
Składniki:
Zaczyn:
2 łyżki zakwasu żytniego
100 g mąki żytniej typ 720
100 g wody
Ciasto właściwe:
350 g wody
2 łyżki oliwy
500 g mąki pszennej typ 750
1 łyżeczka soli
30 g siemienia lnianego
10 g nasion babki płesznik
Chleb pszenny na zakwasie z babką płesznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn: Do miski wlać wodę, dodać zakwas, wymieszać. Wsypać mąkę żytnią, zamieszać i odstawić na całą noc.
Następnego dnia rano dodać 350 g wody i oliwę, zamieszać.
Do misy robota wsypać mąkę pszenną i sól.
Wsypać odmierzone ilości siemienia lnianego i nasion babki płesznik. Na koniec wlać zaczyn z wodą i oliwą. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
Następnie przełożyć ciasto do formy długości 30cm, wyrównać, oprószyć leciutko mąką. Przykryć i odstawić na 3 godziny.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec 40 minut.
Wystudzić na kratce
Komentarze