Chleb pszenny na zakwasie z babką płesznik

4.5 (197 ocen)

Niby zwykły prostu chlebek, a czasami dobrze jest zjeść taki po tych wszystkich ‘wynalazkach’ ;) Pszenny na zakwasie, z babką płesznik i siemieniem lnianym

Składniki:

  • Zaczyn:
    2 łyżki zakwasu żytniego
    100 g mąki żytniej typ 720
    100 g wody
    Ciasto właściwe:
    350 g wody
    2 łyżki oliwy
    500 g mąki pszennej typ 750
    1 łyżeczka soli
    30 g siemienia lnianego
    10 g nasion babki płesznik
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Babki Zakwas

Chleb pszenny na zakwasie z babką płesznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn: Do miski wlać wodę, dodać zakwas, wymieszać. Wsypać mąkę żytnią, zamieszać i odstawić na całą noc.
    Następnego dnia rano dodać 350 g wody i oliwę, zamieszać.

    Do misy robota wsypać mąkę pszenną i sól.

    Wsypać odmierzone ilości siemienia lnianego i nasion babki płesznik. Na koniec wlać zaczyn z wodą i oliwą. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.

    Następnie przełożyć ciasto do formy długości 30cm, wyrównać, oprószyć leciutko mąką. Przykryć i odstawić na 3 godziny.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec 40 minut.
    Wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Siemię lniane Zakwas Pszenica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować