Chleb podhalański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieszankę i drożdże wsypać do misy miksera, wlać ciepłe mleko.
2.Hakiem do ciasta drożdżowego mieszać ciasto na najniższych obrotach przez 8 minut. Po tym czasie pozostawić je w misie nakrytej ściereczką, w ciepłym miejscu na około 45 minut.
3.Po tym czasie wyrobić ciasto na blacie oprószonym mąką, uformować kulę i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wysypanym mąką, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3 godziny.
4.Po tym czasie chleb ostrożnie naciąć ostrym nożem, posmarować mlekiem, używając do tego celu silikonowego pędzelka, posypać płatkami owsianymi.
5.Piec w temp. 210st. przez 10 minut, po tym czasie obniżyć temp. do 180st. i piec dalsze 40 minut. Po upieczeniu pozostawić chleb na 15 minut w piekarniku.
Komentarze