Chleb podhalański

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Pszenno-żytni z lecytyną. Przygotowany z gotowej mieszanki do domowego wypieku chleba. Z chrupiącą skórką. Bardzo smaczny.

  • Łatwy

Składniki:

  • - gotowa mieszanka do wypieku chleba (pszenno-żytnia z lecetyną): 0.5 kilograma
    - drożdże instant: 7 gramów
    - mleko (ciepłe): 340 mililitrów

    - mleko (do posmarowania chleba): 2 łyżki
    - płatki owsiane (do posypania chleba): 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Pieczeń

Chleb podhalański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszankę i drożdże wsypać do misy miksera, wlać ciepłe mleko.
  • 2. Hakiem do ciasta drożdżowego mieszać ciasto na najniższych obrotach przez 8 minut. Po tym czasie pozostawić je w misie nakrytej ściereczką, w ciepłym miejscu na około 45 minut.
  • 3. Po tym czasie wyrobić ciasto na blacie oprószonym mąką, uformować kulę i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wysypanym mąką, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3 godziny.
  • Chleb podhalański 4. Po tym czasie chleb ostrożnie naciąć ostrym nożem, posmarować mlekiem, używając do tego celu silikonowego pędzelka, posypać płatkami owsianymi.
  • 5. Piec w temp. 210st. przez 10 minut, po tym czasie obniżyć temp. do 180st. i piec dalsze 40 minut. Po upieczeniu pozostawić chleb na 15 minut w piekarniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować