Chleb pełen energii z bakaliami

0 (0 ocen)

  • 2 min

To chleb razowy ale nie do końca, pełen bakalii,miodu i chrupkości skórki. Jak dla mnie super bomba śniadaniowa. Jest on odrobinę czasochłonny ale warto!

  • 2 min

Składniki:


  • Zaczyn:

    120g mąki pszennej chlebowej typ 650 (na 550 też wyjdzie)
    130ml letniej wody
    10g świeżych drożdży

    Mix mąk zaparzany:

    100g mąki razowej (najlepiej mixu pszennej i orkiszowej)
    200ml wrzątku
    1 pełna łyżeczka miodu jasnego
    1 łyżeczka brązowego cukru
    1 łyżeczka mielonego kminku lub imbiru suszonego


    Ciasto właściwe:

    Cały dwudniowy zaczyn
    zaparzona mąka
    5g świeżych drożdży
    2 łyżeczki soli
    2 łyżki mąki pszennej
    50g pure marchewkowego
    50g płatków migdałów
    50g rozgniecionych orzechów włoskich
    50g drobno pokrojonych moreli suszonych
    50g drobno pokrojonych śliwek suszonych
    50g żurawiny suszonej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pełen energii z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie Zaczynu:

    Dwa dni przed planowanym upieczeniem chlebka nastawiamy zaczyn. Mieszamy składniki dokładnie i odkładamy przykryte ściereczką do wyrastania w temperaturze pokojowej. Trzy-cztery razy dziennie przemieszać zaczyn.

    Zaczyn musi oddychać. Nie przykrywać go szczelnie folią!
  • 2. Przygotowanie Mixu zaparzanego :

    Dzień wypieku chleba: Wszystkie składniki suche mieszamy w dużej misce, dodajemy miód i zalewamy całość wrzątkiem. Dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto nie jest zbyt wilgotne (zależy to od mąki) można dolać jeszcze 50ml wody. Przykrywamy całość i odstawiamy na kilka godzin.
  • image-0j8n8s5 3. Przygotowanie ciasta właściwego:

    Drożdże pokruszyć i dodać do zaczynu.Wmieszać i odstawić na kilka minut. Dodać zaparzaną mąkę i resztę składników. Wyrabiać ok 10 minut na elastyczne luźne ciasto i odstawić na 10 minut. Ponownie krótko wyrobić.

    Ciasto powinno być luźne ale da się je formować w kulę. Jeśli za bardzo się rozlewa można dodać łyżkę mąki.

    Uformowaną kulę odstawić szczelnie zakryte folią w misce do wyrastania na 2h. Po godzinie można ciasto wyjąć z miski, odgazować i znów zakryć.

    Po wyrośnięciu ciasta wykładamy je na blat i formujemy bochenek zawijając boki do środka. Znów przekładamy ciasto do wyrośnięcia teraz najlepiej do koszyka,oprószyć sporą ilością mąki, przykryć ściereczką. Można je również zakryć folią i odstawić do lodówki na 10h. Chleb ma wtenczas lepszą strukturę.

    Nagrzewamy piekarnik do 230st.C, spryskujemy go wodą. Blachę z piekarnika odwracamy do góry dnem i kładziemy na niej nasz chlebek również spryskując go wodą. Piec 40minut. Studzić na kratce.

Porady

Więcej na blogu : małaprowincja.blogspot.com

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować