Chleb z bakaliami

4.5 (142 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pysznego domowego chleba nie zastąpią żadne kupne wypieki, dlatego chleb piekę bardzo często, a ten uwielbiam za bogactwo składników i prostotę przygotowania.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka pszenna (typ 2000): 2.5 szklanki
    - mąka żytnia: 0.5 szklanki
    - siemie lniane w ziarnach: 0.5 szklanki
    - płatki owsiane górskie: 0.5 szklanki
    - słonecznik-łuskany: 0.5 szklanki
    - kasza gryczana (czubata): 4 łyżki
    - drożdże suche: 1 opakowanie
    - zakwas na żurek: 3 łyżki
    - sól: 1 łyżeczka
    - miód prawdziwy: 3 łyżki
    - woda okolo: 3 szklanki
    - rodzynki (sułtańskie i królewskie zmieszane): 15 dekagramów
    - suszone śliwki: 20 sztuk
    - orzechy wloskie: 10 dekagramów
    - żurawina suszona całe owoce: 5 dekagramów
    - płatki owsiane (do posypania chleba): 4 łyżki
    - olej rzepakowy: 5 łyżek
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Siemię lniane, płatki owsiane, słonecznik, cukier, sól i obie mąki mieszamy w dużej misce lub garnku. Dorzucamy kaszę gryczaną, ugotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzoną i przestudzoną. Wsypujemy drożdże, wlewamy zakwas na żur i miód rozpuszczony w wodzie, dokładnie mieszamy.
  • 2. Dodajemy żurawinę, rodzynki oraz pokrojone śliwki i orzechy, dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do 2 małych, nasmarowanych olejem, keksówek. Posypujemy płatkami owsianymi. Pozostawiamy na 12 godzin w temperaturze pokojowej.
  • 3. Pieczemy około 90 minut w temperaturze 190 stopni. Zaraz po upieczeniu smarujemy odrobiną oleju.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

4.37 (219 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto z bakaliami

To może cię zainteresować