Pysznego domowego chleba nie zastąpią żadne kupne wypieki, dlatego chleb piekę bardzo często, a ten uwielbiam za bogactwo składników i prostotę przygotowania.
Chleb z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Siemię lniane, płatki owsiane, słonecznik, cukier, sól i obie mąki mieszamy w dużej misce lub garnku. Dorzucamy kaszę gryczaną, ugotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzoną i przestudzoną. Wsypujemy drożdże, wlewamy zakwas na żur i miód rozpuszczony w wodzie, dokładnie mieszamy.
2.Dodajemy żurawinę, rodzynki oraz pokrojone śliwki i orzechy, dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do 2 małych, nasmarowanych olejem, keksówek. Posypujemy płatkami owsianymi. Pozostawiamy na 12 godzin w temperaturze pokojowej.
3.Pieczemy około 90 minut w temperaturze 190 stopni. Zaraz po upieczeniu smarujemy odrobiną oleju.
Komentarze