Przepis na "paprykowy przysmak" to jeden z moich pierwszych wypieków. Uwielbiam paprykę, dlatego postanowiłam dodać ją do chleba. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę. Chlebuś wyszedł rewelacyjny!!
Chleb "paprykowy przysmak" z wypiekacza do chleba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umieścić składniki w formie do pieczenia w następującej kolejności: woda, olej, cukier, sól, mleko w proszku.
2.Następnie dodać mąkę i drożdże instant.
3.Umieścić formę w wypiekaczu. Wybrać program do pieczenia chleba, wagę chleba 1,5 kg i poziom zarumienienia skórki średni. Nacisnąć przycisk „start/stop”.
4.Po 22 minutach (po usłyszeniu sygnału) dodać pokrojoną i zrumienioną cebulę z odrobiną soli oraz surowe, pokrojone w kostkę (1x1cm) papryki.
5.Po 2 godzinach gdy ciasto wyrośnie wierzch można posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać płatkami owsianymi.
6.Po zakończeniu pieczenia wyłączyć wypiekacz, wyjąć formę, a z niej upieczony chleb.
Komentarze