Ten chleb piekę przynajmniej 2 razy w tygodniu, jest miękki i delikatny, a przede wszystkim łatwy do zrobienia. Gorąco polecam!
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
500 g mąki pszennej 500
15 g świeżych drożdży
30 g masła
1 jajko
ok. 260 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do oprószenia
Chleb tostowy na mące pszennej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać 100 ml ciepłej wody i dodać 2 łyżki mąki. Rozczyn wymieszać i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Do przesianej mąki dodać aktywny rozczyn, roztrzepane jajko, miękkie masło, pozostałą wodę i sól. Ciasto dokładnie wyrobić, tak aby było miękkie i elastyczne.( Można użyć robota planetarnego z hakiem). Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia na 1 godz.
Stolnicę lekko oprószyć mąką i jeszcze raz zagnieść ciasto, formując wałek. Przełożyć do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą keksówki - 35 cm. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez ok 25-30 minut. Wystudzić na kratce.
Komentarze