Chleb tostowy na mące pszennej

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Ten chleb piekę przynajmniej 2 razy w tygodniu, jest miękki i delikatny, a przede wszystkim łatwy do zrobienia. Gorąco polecam!

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej 500
    15 g świeżych drożdży
    30 g masła
    1 jajko
    ok. 260 ml ciepłej wody
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    masło do wysmarowania formy
    bułka tarta do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb tostowy na mące pszennej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać 100 ml ciepłej wody i dodać 2 łyżki mąki. Rozczyn wymieszać i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia.
    Do przesianej mąki dodać aktywny rozczyn, roztrzepane jajko, miękkie masło, pozostałą wodę i sól. Ciasto dokładnie wyrobić, tak aby było miękkie i elastyczne.( Można użyć robota planetarnego z hakiem). Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia na 1 godz.
    Stolnicę lekko oprószyć mąką i jeszcze raz zagnieść ciasto, formując wałek. Przełożyć do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą keksówki - 35 cm. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
    Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez ok 25-30 minut. Wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować