Chleb na drożdżach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 35 min

Ostatnio staram się jak najwięcej rzeczy przygotowywać sama. Przepis na ten chlebek dostałam od koleżanki z pracy. Jest naprawdę prosty i zaleta tego chleba jest to, że nawet po 3 dniach nadaje się do spożycia.

  • 1 godz. 35 min

Składniki:

  • 40g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    500g wody
    500g mąki pszennej (użyłam typ 450 i 650)
    80g otrębów pszennych
    50g pestek słonecznika, siemienia lnianego i pestek z dyni ( w sumie 50g)
    1 łyżeczka soli

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb 1. Do miski wlać 500g letniej wody i wymieszać z drożdżami i cukrem. W osobnej misce wymieszać mąkę z solą i ziarnem. Następnie połączyć wszystkie składniki i wyrabiać ciastko ręką ok 3 minut. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia i przykryć bawełnianą ściereczką.
  • 2. Następnie wyrośnięte ciasto zamieszać i przelać do blaszki keksówki długiej 36cm wysmarowanej łuszczem i obsypanej otrębami owsianymi. Zostawić do wyrośnięcia na kolejne 15 minut. Można posypać słonecznikiem na wierzch. Pieczemy ok 40 minut w temp. 200 stopni bez termoobiegu.

Porady

Można dodać ziarna sezamu. Co kto lubi, tylko z ilością nie ma co przesadzać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.48 (166 ocen)

image-28b5p4c

To może cię zainteresować