Chleb na ciemnym piwie ze słonecznikiem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kolejny eksperyment z mojej kuchni. Chleb na ciemnym piwie ze słonecznikiem. Jak dla mnie to fenomen, ze względu na to, że długo zachowuje świeżość. Wystarczająco długo, aby zdążyć go zjeść. Polecam spróbować osobom, które tak, jak ja, zrezygnowały z kupna gotowego pieczywa z marketu.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na jedną standardową keksówkę:
    * 2,5 szklanki mąki pszennej
    * 0,5 szklanki otrąb pszennych
    * 5 dag świeżych drożdży
    * 2 łyżeczki soli
    * 1,5 szklanki ciemnego piwa
    * 4 łyżki miodu (ja daję 1, dla mnie jest to wystarczające)
    * 3 łyżki oleju
    * pół szklanki słonecznika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb na ciemnym piwie ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy mąkę, otręby, słonecznik i sól. Osobno mieszamy piwo, miód, olej i lekko podgrzewamy. Dodajemy drożdże, robimy z nich zaczyn. Płyn drożdżowy wlewamy do mąki, mieszamy i wyrabiamy 10 minut. Przykrywamy i odstawiamy na 1,5 godziny. Zagniatamy szybko ponownie. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na godzinę, aż wyrośnie. Wierzch smarujemy olejem i posypujemy słonecznikiem. Piec 45 minut w temperaturze 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować