Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem

4.44 (154 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Domowe pieczywo to moja miłość. Tym razem pyszny i łatwy chleb pełnoziarnisty.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/3 szklanki ciepłego mleka
    70 g. drożdży
    1 łyżka miodu
    550 g. mąki pszennej (miałam typ 650)
    500 g. mąki pszennej pełnoziarnistej
    4 szklanki ciepłej wody
    2 łyżeczki soli
    6-7 łyżek słonecznika
Wystaw ocenę:

4.44 (154 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem 1. Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, dodać miód i wymieszać. Odstawić na 15 minut.
    Do miski wsypać obie mąki, sól i słonecznik. Wymieszać.
  • Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem 2. Wlać zaczyn drożdżowy i ciepłą wodę. Wyrobić mikserem z hakami.
    Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.
    Następnie przełożyć, do dwóch keksówek, wysmarowanych margaryną
    i posypanych bułką tartą. Wierzch chlebów, posmarować mlekiem lub wodą,
    posypać słonecznikiem i delikatnie mąką.
    Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.
  • Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem 3. Wstawić do piekarnika, nagrzanego do temperatury 200 stopni i piec 1 godzinę.
    Po upieczeniu chleby od razu wyciągnąć z foremek.

Porady

Do chleba można dodać inne ziarna, lub nie dodawać wcale.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować