Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, dodać miód i wymieszać. Odstawić na 15 minut.
Do miski wsypać obie mąki, sól i słonecznik. Wymieszać.
2.Wlać zaczyn drożdżowy i ciepłą wodę. Wyrobić mikserem z hakami.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Następnie przełożyć, do dwóch keksówek, wysmarowanych margaryną
i posypanych bułką tartą. Wierzch chlebów, posmarować mlekiem lub wodą,
posypać słonecznikiem i delikatnie mąką.
Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.
3.Wstawić do piekarnika, nagrzanego do temperatury 200 stopni i piec 1 godzinę.
Po upieczeniu chleby od razu wyciągnąć z foremek.
Porady
Do chleba można dodać inne ziarna, lub nie dodawać wcale.
Komentarze