Chleb mieszany z miodem

4.5 (177 ocen)

  • 25 min

Bardzo zdrowy domowy chlebek, z dodatkiem miodu oraz słonecznika.Znika ze stołu jeszcze gorący. Piekę chleb dla dwóch osób.

  • 25 min

Składniki:

  • Forma: 11x25 cm
    Składniki:
    1 opakowanie suszonych drożdży – 3 g
    1,5 szklanki mąki pszennej chlebowej
    1 szklanka mąki żytniej
    Sól do smaku
    2 łyżeczki miodu rzepakowego
    2 łyżki ziaren słonecznika
    Tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb mieszany z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mąkę pszenną, mąkę żytnią wymieszać, dodać sól, ziarna słonecznika oraz suszone drożdże(część ziaren słonecznika zostawić do posypania chleba), ponownie wymieszać. 1 szklankę ciepłej wody dodać do miski z mąką oraz miód. Dokładnie wyrobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie ponownie ciasto zagnieść, przenieść do natłuszczonej formy, posypać ziarnami słonecznika, wygładzić zwilżoną w zimnej wodzie dłonią, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec w temp. 180 stopni 50 minut.

Porady

Zamiast suszonych drożdży można dodać świeże drożdże - około 2 dag

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować