Chleb jak dawniej pszenno-żytni na zakwasie

4.5 (170 ocen)

Wykonanie jest bardzo proste, efekt za to ogromny bo i pyszny i długo utrzymuje świeżość, chrupiąca skórka, sprężysty miąższ...Jeśli chodzi o chleb pszenno-żytni to mój ideał.

Składniki:

  • 200 gram mąki żytniej TYP 720
    340 gram mąki krupczatki
    200 gram zakwasu żytniego
    400 ml ciepłej wody
    łyżka miodu
    10 gram soli
    10 gram świeżych drożdży
    Na posypkę:
    jajko
    2 łyżki pestek dyni
    2 łyżki słonecznika
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Bułki Desery

Chleb jak dawniej pszenno-żytni na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zakwas dokarmiamy conajmniej 2 godziny przed wymieszaniem składników. Wodę mieszamy z drożdżami, zakwasem, miodem i solą. Dodajemy obie mąki. Przykrywamy miskę folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka do kilkunastu godzin (najlepiej na noc).
  • 2. Wyciągamy ciasto z lodówki. Krótko wyrabiamy i formujemy bochenek lub 2. Układamy na papierze do pieczenia wysmarowanym olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-2 godziny. Smarujemy chleb rozkłóconym jajkiem i posypujemy ziarnami. Nacinamy w kilku miejscach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 10 minut. Obniżamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy kolejne 30 minut. Studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować