Chleb grzybowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suszone grzyby kroimy (może być niezbyt drobno), wsypujemy do garnka i zalewamy ok 3/4 szklanki wody gorącej. Zostawiamy do namoczenia na noc.
Następnego dnia przygotowujemy zaczyn:
podgrzewamy mleko, kruszymy drożdże, dodajemy cukier i mąkę (ma mieć konsystencję śmietany). Pozostawiamy w ciepłym miejscu bez przykrycia na pół godziny.
W tym czasie mąkę przesiewamy, roztapiamy masło, dosypujemy szczyptę soli, dodajemy grzyby razem z wodą i wyrośnięty zaczyn.
Łączymy składniki łyżką, a następnie zagniatamy, ok 10-15 minut.
Gdy widzimy, że ciasto jest już pulchne i ma gładką powierzchnię odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Przygotowujemy dużą blachę. Wykładamy papierem do pieczenia i gdy ciasto wyrośnie zagniatamy jeszcze raz, formujemy chlebuś, układamy na papierze i znów odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce.
Tak wyrośnięty chleb, wkładamy do pieca o temp. do 50 stopni.
Po 5 minutach podwyższamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy ok 25 minut do zrumienienia. Jeżeli się chcemy upewnić czy chlebek jest gotowy, pukamy do niego. Głuchy odgłos oznacza, że w środku jest upieczony.
Smacznego.
Komentarze