Chleb grzybowy

0 (0 ocen)

Intensywny w smaku, a zarazem niepowtarzalny. Najlepszy tuż po upieczeniu ze swojskim masełkiem:)

Składniki:

  • Składniki:
    -1,5szkl. wody,
    -500g mąki żytniej typ 720,
    -500g mąki pszennej typ 450,
    -35g drożdży,
    -50g masła,
    -50g cukru,
    -szczypta soli,
    -2 szkl. suszonych grzybów.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb grzybowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chleb grzybowy 1. Suszone grzyby kroimy (może być niezbyt drobno), wsypujemy do garnka i zalewamy ok 3/4 szklanki wody gorącej. Zostawiamy do namoczenia na noc.
    Następnego dnia przygotowujemy zaczyn:
    podgrzewamy mleko, kruszymy drożdże, dodajemy cukier i mąkę (ma mieć konsystencję śmietany). Pozostawiamy w ciepłym miejscu bez przykrycia na pół godziny.
    W tym czasie mąkę przesiewamy, roztapiamy masło, dosypujemy szczyptę soli, dodajemy grzyby razem z wodą i wyrośnięty zaczyn.
    Łączymy składniki łyżką, a następnie zagniatamy, ok 10-15 minut.
    Gdy widzimy, że ciasto jest już pulchne i ma gładką powierzchnię odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
    Przygotowujemy dużą blachę. Wykładamy papierem do pieczenia i gdy ciasto wyrośnie zagniatamy jeszcze raz, formujemy chlebuś, układamy na papierze i znów odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce.
    Tak wyrośnięty chleb, wkładamy do pieca o temp. do 50 stopni.
    Po 5 minutach podwyższamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy ok 25 minut do zrumienienia. Jeżeli się chcemy upewnić czy chlebek jest gotowy, pukamy do niego. Głuchy odgłos oznacza, że w środku jest upieczony.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Grzyby Mąka żytnia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować