Chlebek grzybowy

0 (0 ocen)

Taki chlebek możemy przygotować o każdej porze roku, jeśli użyjemy mrożonych grzybów. Możemy podać go na ciepło z ulubionym sosem lub na zimno - posmarowany masłem. Pięknie pachnie lasem i jest bardzo aromatyczny, Do ciasta możemy dodać posiekaną natkę lub koperek.

Składniki:

  • • 200g ugotowanych grzybów świeżych lub mrożonych.
    • 100g żółtego sera,
    • 1 cebula,
    • 200g mąki,
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 4 jajka,
    • 100 ml oliwy,
    • 6 łyżeczek musztardy francuskiej,
    • 1/2 łyżeczki soli,
    • 1/2 łyżeczki pieprzu,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Keks

Chlebek grzybowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chlebek grzybowy 1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem. Grzyby, cebulę i ser żółty kroimy w kostkę.
  • Chlebek grzybowy 2. Do miski wbijamy jajka, ubijamy je mikserem aż masa stanie się puszysta.
  • Chlebek grzybowy 3. Nie przerywając miksowania dodajemy oliwę i musztardę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę.
  • Chlebek grzybowy 4. Gdy ciasto będzie gotowe dodajemy pokrojone składniki i mieszamy aż do połączenia.
  • Chlebek grzybowy 5. Masę przekładamy do keksówki (25x10cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Chlebek pieczemy w 200 stopniach około pół godziny. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Jeśli nie to zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 10-15 minut minut. Chlebek możemy podać z ulubionymi sosami. Smacznego :)

Porady

Pysznie będzie smakował również z kubkiem czerwonego barszczu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować