Chleb gryczano-jaglany z ziarnami

4.5 (189 ocen)

Z ciekawości jak smakuje chleb bezglutenowy upiekłam ten bochenek. Z mąki gryczanej i jaglanej. Nie jest w 100% bezglutenowy, ponieważ użyłam zakwasu żytniego, ale osoby z nietolerancją mogą wyhodować zakwas gryczany.

Składniki:

  • Zaczyn:
    1 łyżka zakwasu żytniego
    200 g wody
    150 g mąki gryczanej
    Ciasto właściwe:
    250 g mąki gryczanej
    100 g kaszy jaglanej
    200 g wody
    2 łyżki siemienia lnianego
    2 łyżki nasion babki płesznik
    2 łyżki pestek dyni
    1 płaska łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Babki Pesto Zakwas

Chleb gryczano-jaglany z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlać wodę i wsypać mąkę gryczaną. Dodać zakwas i dokładnie całość wymieszać. Odstawić na 14 godzin.

    Na drugi dzień dodać do zaczynu wodę oraz nasiona. Wymieszać. Wlać do misy robota. Kaszę jaglaną zmielić w młynku do kawy na mąkę.

    Do misy robota wsypać obie mąki, sól. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 4 godziny.

    Następnie przełożyć do keksówki (użyłam silikonowej, dł. 20cm), wyrównać. Odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec około 40 minut.
    Wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować