Chleb domowy

5 (173 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Nie ma piękniejszego aromatu od świeżo upieczonego chleba. Zapach tego chleba długo unosi się po całym domu i zawsze się udaje.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 szklanka razowej kaszki orkiszowej
    2 szklanki mąki żytniej typ 720
    2 szklanki mąki pszennej typ 500 lub 650
    1 szklanka mąki pszennej typ 1850
    1 szklanka mąki żytniej typ 2000
    1/2 szklanki multi-otrąb
    3 łyżki płatków owsianych
    po łyżce (płatków dyni, siemienia lnianego, słonecznika, czarnuszki)
    2 łyżki oleju rzepakowego
    80 g świeżych drożdży
    łyżka miodu naturalnego
    1,5 łyżki soli
    2 szklanki kefiru naturalnego
    1,5 szklanki wody
    łyżka otrąb do wysypania garnka
Wystaw ocenę:

5 (173 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera planetarnego.
    Wszystko mieszamy końcówką hak, stopniowo zwiększając obroty.
    Wyrobione ciasto przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki.
    Następnego dnia wyjmujemy z lodówki ponownie wyrabiamy końcówką hak. Odstawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia. Ciasto znów wyrabiamy . Wyrabianie powtarzamy jeszcze dwukrotnie co pół godziny.
    Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką, formujemy kulę o średnicy około 20 cm, przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
    W czasie gdy wyrasta ciasto do zimnego piecyka wstawiamy okrągły żeliwny garnek (o średnicy 24 cm ) razem z przykrywką. Temperaturę ustawiamy na 200 stopni C. Po 45 minutach wyjmujemy gorący garnek , dno posypujemy otrębami, wkładamy ciasto, wierzch nacinamy ostrym nożem, przykrywamy przykrywką. Wstawiamy do piecyka, pieczemy w 200 stopniach C przez godzinę. Po godzinie chleb odkrywamy i pieczemy jeszcze 15 minut aż skórka będzie rumiana. Chleb wyjmujemy na kratkę.

Porady

Sekretnym składnikiem który powoduje, że chleb zawsze się udaje, jest kaszka orkiszowa. Można zmienić typy mąki, ale kaszka orkiszowa musi być. Razową można zastąpić jasną kaszką orkiszową, wtedy chleb będzie jaśniejszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować