Chipsy warzywne

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Synonim niezdrowego jedzenia? Tak, ale w zdrowej, lepszej wersji.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - kabaczek: 1 sztuka
    - bakłażan: 1 sztuka
    - ocet z białego wina: 2 łyżki
    - oliwa: 1 łyżka
    - sól: 2 szczypty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski Chipsy

Chipsy warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa umyć, odkroić szypułki i pokroić na krajalnicy do warzyw w plastry grubości 2 mm.
  • 2. Rozgrzać piekarnik do 125C.
  • 3. Plastry skropić octem i oliwą, wymieszać w misce (żeby mieszanina pokryła plastry jak najdokładniej), po czym rozłożyć pojedynczą warstwą na tackach aluminiowych, takich do grilla, z dziurkami.
  • 4. Plastry suszyć w piekarniku do skutku. Mają być suche, chrupkie, ale nie spalone, więc nie polecam włączania na dłużej niż kilka minut dogrzewania z góry piekarnika. Lepiej cały czas mieć włączony termoobieg.
  • 5. Po około 40 minutach chipsy są gotowe. Wystarczy przesypać je solą (i ewentualnie innymi przyprawami). Najlepsze są świeże, potem trochę więdną, chyba że wrzucić je do szczelnego pudełka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Kabaczek Ocet Sól Oliwa z oliwek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować