Chatka z piernika

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Co roku robię podobne słodkości na Święta, a dzieci je uwielbiają:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 1/4 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mleka 3,2%
    1 niepełna szklana cukru
    200g miodu tj. ok 5 pełnych łyżek gęstego miodu
    1 jajko
    1 op. przyprawy po piernika
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka sody oczyszczonej

    Lukier biały:
    1 szklanka cukru pudru
    1 białko
    2 łyżki soku z cytryny
    Ponadto:
    barwniki i cukierki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Chatka z piernika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    1.Mleko z 1/2 szklanki cukru i miodem zagotować.
    Resztę cukru skarmelizować (wsypać do garnuszka cukier i podgrzewać z odrobiną wody aż do rozpuszczenia) i dodać do mleka z miodem. Mieszać aż do połączenia się składników.
    2.Mąkę połączyć z sodą, masłem, przyprawą do piernika oraz gorącą masą. Dokładnie wymieszać. Dodać jajko, zagnieść ciasto. Można odstawić do przestudzenia wtedy lepiej się zagniata.
  • 2. Wyciąć szablony z papieru:
    1. Podstawa domku o szer. 16 cm i dł. ok 10 cm, jedną stronę należy zaokrąglić.
    2. 2x prostokąt o wymiarach dł. 12 i szer.5 cm - DACH (szerokość może być o 2 cm dłuższa wtedy będzie bardziej wystawał)
    3. 2x ściana (przednia i tylnia) składająca się z dwóch prostokątów o wymiarach 14 cm szer. i 7 cm dł. oraz dwóch trójkątów równoramiennych o podstawie 14 cm, wys. 8 cm oraz bokach 10,5 cm.
    4.Dwie ścianki boczne, prostokąty o wymiarach 7 x 5 cm
    5. Komin o szer. 2 cm i dł. od 2,5 do 5 cm docięty po ukosie, żeby pasował do dachu.
    6. Na przedniej ścianie wyciąć okno oraz drzwi i okiennice.
  • 3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto na grubość ok 5 mm, przyłożyć szablony i powycinać elementy domku. Piec w tem. 180 C ok 15-20 cm (większe dłużej, mniejsze elementy krócej), wystudzić.
  • 4. Lukier:
    białko ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier a na końcu sok z cytryny.
    Jeśli część tego lukru będzie wykorzystywana do dekorowania piernika to można go nieco zagęścić cukrem pudrem, włożyć do szprycy i działać.
  • 5. Sklejanie domku należy zacząć od podstawy i 4 ścian domku. Można czymś podeprzeć(mi pomogła tortownica w której umieściłam domek), skleić pozostałe elementy domku.
    Udekorować wedle uznania. Można zabarwić lukier kolorowymi barwnikami lub kakao, włożyć do foliowego woreczka typu zapinanego(są mocniejsze i trwalsze) odciąć odrobinę rogu i wyciskać.

Porady

Z pozostałości ciasta można zrobić piernikową choinkę lub po prostu pierniczki:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować