Chatka z piernika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
1.Mleko z 1/2 szklanki cukru i miodem zagotować.
Resztę cukru skarmelizować (wsypać do garnuszka cukier i podgrzewać z odrobiną wody aż do rozpuszczenia) i dodać do mleka z miodem. Mieszać aż do połączenia się składników.
2.Mąkę połączyć z sodą, masłem, przyprawą do piernika oraz gorącą masą. Dokładnie wymieszać. Dodać jajko, zagnieść ciasto. Można odstawić do przestudzenia wtedy lepiej się zagniata.
2.Wyciąć szablony z papieru:
1. Podstawa domku o szer. 16 cm i dł. ok 10 cm, jedną stronę należy zaokrąglić.
2. 2x prostokąt o wymiarach dł. 12 i szer.5 cm - DACH (szerokość może być o 2 cm dłuższa wtedy będzie bardziej wystawał)
3. 2x ściana (przednia i tylnia) składająca się z dwóch prostokątów o wymiarach 14 cm szer. i 7 cm dł. oraz dwóch trójkątów równoramiennych o podstawie 14 cm, wys. 8 cm oraz bokach 10,5 cm.
4.Dwie ścianki boczne, prostokąty o wymiarach 7 x 5 cm
5. Komin o szer. 2 cm i dł. od 2,5 do 5 cm docięty po ukosie, żeby pasował do dachu.
6. Na przedniej ścianie wyciąć okno oraz drzwi i okiennice.
3.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto na grubość ok 5 mm, przyłożyć szablony i powycinać elementy domku. Piec w tem. 180 C ok 15-20 cm (większe dłużej, mniejsze elementy krócej), wystudzić.
4.Lukier:
białko ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier a na końcu sok z cytryny.
Jeśli część tego lukru będzie wykorzystywana do dekorowania piernika to można go nieco zagęścić cukrem pudrem, włożyć do szprycy i działać.
5.Sklejanie domku należy zacząć od podstawy i 4 ścian domku. Można czymś podeprzeć(mi pomogła tortownica w której umieściłam domek), skleić pozostałe elementy domku.
Udekorować wedle uznania. Można zabarwić lukier kolorowymi barwnikami lub kakao, włożyć do foliowego woreczka typu zapinanego(są mocniejsze i trwalsze) odciąć odrobinę rogu i wyciskać.
Porady
Z pozostałości ciasta można zrobić piernikową choinkę lub po prostu pierniczki:)
Komentarze