CHATKA Z PIERNIKA

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Moja pierwsza chatka, trochę J jej brakuje do ideału ale praktyka czyni mistrza, następne będą ładniejsze.Przepis z tej strony http://babeczka.zuzka.pl/2013/12/piernikowa-chatka/

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki (z podanych składników powinny wyjść dwie nieduże chatki, wg wymiarów z szablonu):
    600 g mąki pszennej
    250 g margaryny (jeśli domek będzie zjedzony polecam masło)
    200 g ciemnego cukru (biały cukier się nie nadaje)
    7 łyżek płynnego miodu
    1,5 łyżeczki sody
    1 opakowanie przyprawy do piernika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Chatka z piernika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • CHATKA Z PIERNIKA 1. W garnuszku umieścić margarynę, cukier, miód i podgrzać, aż wszystko się rozpuści. Lekko przestudzić.
    Do misy miksera wsypać mąkę, sodę, przyprawę piernikową, wlać rozpuszczoną margarynę z pozostałymi składnikami. Zmiksować na gładką masę.
    Ciasto rozwałkować na grubość 4-5mm i wycinać z niego poszczególne elementy domku. Najlepiej wałkować od razu na papierze do pieczenia, wtedy łatwiej będzie przenosić wszystkie elementy na blaszkę. W ścianach można wyciąć dowolne kształty, które będą oknami, wszystko wg własnego uznania, w zależności jakie foremki posiadamy.
    Piec w temperaturze 180°C przez 12 minut. Brzegi ciasta powinny być lekko zarumienione. Wyjąć z piekarnika, chwilę pozostawić na blaszce – ciasto będzie miękkie. Gdy lekko przestygnie i stwardnieje przenieść na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
  • 2. Sklejanie domku:
    Do sklejenia chatki:
    1 białko
    około 1,5 szklanki cukru pudru

Porady

Cukier puder przesiać, utrzeć razem z białkiem łyżką lub drewnianą pałką (ja ucieram wszystko razem mikserem, końcówką do wyrabiania ciasta kruchego). Lukier powinien być bardzo gęsty, szybciej zastygnie i będzie mocniej trzymał sklejane elementy. Dobrze jest znaleźć sobie odpowiedniej wielkości podpórki, które będą przytrzymywać i lekko dociskać ściany podczas sklejania. Ja nakładam spoinę od środka – żeby na zewnątrz mieć większą swobodę w dekorowaniu. Można też sklejać od zewnątrz – powinno być łatwiej. Cały domek skleja się etapami – najpierw ściany, potem połowę dachu a na koniec jak już lukier się mocno zestali doklejam drugą połówkę dachu. Cały proces zajmuje trochę czasu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować