Rogale drożdżowe z makiem i bakaliami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam Poznańskie rogale, a te bardzo mi je przypominają:)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 8 szt:

    Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    45 g drożdży
    3 łyżki cukru
    70 g margaryny
    1 jajko
    pół szklanki mleka
    szczypta soli

    Mak:
    200 g maku
    5 łyżek cukru
    2 łyżki bułki tartej
    1 jajko
    40 g margaryny(roztopić)
    50 g rodzynek
    50 g skórki pomarańczowej w cukrze
    garść siekanych migdałów
    5 g drożdży roztartych z odrobiną cukru

    Ponadto:
    1 jajko
    gęsty lukier i siekane migdały do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogale drożdżowe z makiem i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć w szklance z łyżeczką cukru oraz łyżeczką mleka. Pozostawić pod przykryciem aż wyrośnie(pełna szklana). Następnie dodać pozostałe składniki oraz rozpuszczoną margarynę. Dokładnie wyrobić, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką. Mak: Mak sparzyć, odstawić na kilka godzin, a następnie zmielić. Dodać pozostałe składniki i wymieszać.
  • 2. Wyrośnięte cisto ponownie krótko zagnieść, rozwałkować na spore koło o grubości ok 0,5 cm (tj. ok 30-35 cm średnicy). Pociąć na 8 równych części - trójkątów i wyłożyć na każdy trójkąt porcję masy makowej. Zrolować na kształt rogala i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Posmarować roztrzepanym jajkiem. Odczekać ok 10 min, następnie piec ok 35 min w temp. 180 C
  • 3. Przestudzone rogale ozdobić lukrem oraz posypać siekanymi migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.99 (150 ocen)

rogale

To może cię zainteresować