Uwielbiam Poznańskie rogale, a te bardzo mi je przypominają:)
60 min
Składniki:
Składniki na 8 szt:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
45 g drożdży
3 łyżki cukru
70 g margaryny
1 jajko
pół szklanki mleka
szczypta soli
Mak:
200 g maku
5 łyżek cukru
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
40 g margaryny(roztopić)
50 g rodzynek
50 g skórki pomarańczowej w cukrze
garść siekanych migdałów
5 g drożdży roztartych z odrobiną cukru
Ponadto:
1 jajko
gęsty lukier i siekane migdały do posypania
Rogale drożdżowe z makiem i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć w szklance z łyżeczką cukru oraz łyżeczką mleka. Pozostawić pod przykryciem aż wyrośnie(pełna szklana). Następnie dodać pozostałe składniki oraz rozpuszczoną margarynę. Dokładnie wyrobić, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką. Mak: Mak sparzyć, odstawić na kilka godzin, a następnie zmielić. Dodać pozostałe składniki i wymieszać.
2.Wyrośnięte cisto ponownie krótko zagnieść, rozwałkować na spore koło o grubości ok 0,5 cm (tj. ok 30-35 cm średnicy). Pociąć na 8 równych części - trójkątów i wyłożyć na każdy trójkąt porcję masy makowej. Zrolować na kształt rogala i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmarować roztrzepanym jajkiem. Odczekać ok 10 min, następnie piec ok 35 min w temp. 180 C
3.Przestudzone rogale ozdobić lukrem oraz posypać siekanymi migdałami.
Komentarze