Chatka puchatka

3.67 (6 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Deser chyba każdemu znany a napewno pokoleniu które pamięta lata 80-te czy 90-te kiedy był on bardzo popularny. Czasem warto sięgnąć po stare przepisy je odkurzyć bo można znaleźć w nim całkiem smaczne perełki.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 36 herbatników maślanych

    Masa serowa:
    50 dag sera 3 razy mielonego( u mnie z wiaderka)
    2/3 szklanki cukru pudru
    15 dag masła
    2 łyżki ciemnego kakao
    1 łyżeczka startej skórki z pomarańczą

    1 galaretka wiśniowa
    1 szklanka przegotowanej wody

    Polewa:
    3 łyżki wody
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki kakao
    10 dag masła
Wystaw ocenę:

3.67 (6 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Chatka puchatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuścić w wodzie i odstawić do całkowitego stężenia.
    Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, dodać ser. Masę serową podzielić na 2 części do jednej dodać kakao a do drugiej startą skórkę z pomarańczy. Herbatniki ułożyć na folii lub pergaminie w 3 rządkach po 6 herbatników. Na pierwszą warstwę nałożyć masę z kakao, następnie warstwę herbatnikow, biała masę i na środku pasek z galaretki. Za pomocą papiera lub folii złożyć herbatniki wzdłuż tak aby końce dotykały się tworząc trójkąt.
  • 2. Polewa:
    Wide zagotować z cukrem, zestawić z ognia i dodać masło oraz kakao cały czas energicznie mieszając trzepaczką. Gdy polewa lekko przestygnie wyłożyć na chatkę i posypać płatkami migdałowymi.

Porady

Użyłam szklanki o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Kakao

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować