Charlotte truskawkowa

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Ciasto łatwe i szybkie do zrobienia, idealne na upalne dni. Zamiast truskawek można użyć innych miękkich owoców sezonowych

  • 3 godz.

Składniki:

  • (forma 17 cm)

    1 opakowanie podłużnych biszkoptów
    masa z serka:
    500 g serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    mus truskawkowy:
    1 galaretka truskawkowa
    1 łyżeczka żelatyny
    250 ml gorącej wody
    200 g truskawek

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik na zimno Desery

Charlotte truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę z żelatyną rozpuszczamy w gorącej wodzie, a następnie studzimy.

    Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Do puszystego serka dodajemy 5 łyżek ostudzonej galaretki i mieszamy. Można też dodać kilka pokrojonych truskawek.

    Truskawki miksujemy na mus i dodajemy do pozostałej rozpuszczonej galaretki.

    Końcówki biszkoptów z jednej strony odcinamy aby łatwiej było je ustawić w formie.

    Dno małej tortownicy (17 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na bokach ustawiamy biszkopty. Następnie wlewamy połowę masy z serka mascarpone i odstawiamy do lodówki na kilka minut, aby masa zaczęła tężeć.

    Potem kilka biszkoptów maczamy w galaretce i układamy na masie z serka. Zalewamy je tężejącym musem truskawkowym i ponownie odstawiamy do lodówki.

    Kiedy mus truskawkowy stężeje wykładamy na nim resztę masy z serka. Całość chłodzimy w lodówce kilka godzin.

Porady

Zamiast truskawek można użyć innych miękkich owoców sezonowych

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Ser biały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować