Charlotte russe

  • wyświetlono: 1266 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Torcik bez pieczenia, z dwoma musami: czekoladowym i wiśniowym. Wiśnie miałam zamrożone jeszcze z lata, z ogrodu rodziców. Lubię takie owoce wykorzystywać zimową porą by mieć choć trochę namiastkę lata.

Iwona75

Składniki

100 g podłużnych biszkoptów (na boki)

Spód:
7-8 podłużnych biszkoptów
2 łyżki esencji kawowej
opcjonalnie 1 łyżeczka cukru

Warstwa czekoladowa:
400 g słodkiej śmietanki
150 g czekolady mlecznej
1 łyżka żelatyny w proszku rozpuszczanej na zimno

Warstwa wiśniowa:
400 g mrożonych wiśni z pestkami (350 g jeśli są bez pestek)
1 galaretka czerwona (opak. na 375 ml wody) rozpuszczona w 200 ml wrzątku
1 łyżka żelatyny w proszku rozpuszczanej na zimno

Wartswa śmietankowa:
200 g słodkiej śmietanki
2 łyżki cukru pudru
1 śmietan-fix

Dekoracja:
2 kostki białej czekolady
2 kostki mlecznej lub kawowej czekolady

Sposób przygotowania przepisu:

Charlotte russe

  • 1. Dzień wcześniej - najlepiej wieczorem - zagotuj 400 g słodkiej śmietanki, zestaw z ognia i wrzuć połamaną czekoladę. Odstaw by się rozpuściła, potem wymieszaj a jak trochę przestygnie wstaw na całą noc do lodówki. Jeśli śmietana nie będzie dobrze schłodzona nie ubije się.
  • Spód ciasta2. Przygotuj duży dekoracyjny talerz i metalową obręcz (można użyć formy z dnem) o śred. 18 cm. Na dno pokrusz biszkopty, ale nie na miazgę, mogą być większe kawałki, naponczuj lekko kawą (możesz ją uprzednio lekko posłodzić, ale nie jest to konieczne).
  • Masa czekoladowa3. Boki wyłóż biszkoptami, cukrowaną stroną do obręczy. Schłodzoną śmietanę z czekoladą ubij na sztywno. Odejmij z 4 łyżki i rozpuść w tym 1 łyżkę żelatyny, wmieszaj ją intensywnie, potem dodaj do całości. Śmietanę wyłóż na spód biszkoptowy. Wstaw do lodówki do stężenia, ok. 1-2 godziny.
  • Mus wiśniowy4. Wiśnie przełóż do garnuszka, gotuj na wolnym ogniu, aż będą się rozpadać, często mieszając. Jeśli są z pestkami koniecznie przetrzyj je przez sitko z drobnymi oczkami. Jeśli wiśnie są bez pestek należy je tylko zblendować.
  • Masa wiśniowa5. Galaretkę rozpuść w 200 ml wrzątku, odstaw. Jak zacznie gęstnieć wymieszaj ją z musem z wiśni. Dodaj też 1 łyżkę żelatyny (rozpuszczlna na zimno) i wymieszaj intensywnie. Masę wylej na zastygłą warstwę czekoladową. Wstaw do lodówki by masa wiśniowa zastygła na ok. 1-2 godziny.
  • Gotowy torcik6. Słodką śmietankę - 200 g ubij, pod koniec dodaj cukier i śmietan fix. Szprycą wyciskaj rozetki bezpośrednio na cieście.
  • 7. Czekolady zetnij nożykiem by powstały płatki. Posyp ciasto. Ciasto przed krojeniem dobrze jest jeszcze schłodzić. Torcik można dekoracyjnie przewiązać wstążką, zdejmujemy ją przy krojeniu tortu.

Porady

Klasyczna Charlotte russe to forma ciasta bez pieczenia. Pyszny krem lub kilka warstw kremów zastygłych w formie z biszkoptów, najczęściej są to podłużne biszkopty tzw. ladyfinger.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiataczekoladamasa czekoladowaświętadla dzieciWiśnieboże narodzenietort śmietanowypartytort owocowytort wiśniowytort z krememciasto warstwowesłodka śmietanaowoce mrożonetort letnipzrepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

Tort Minionek

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Tort Minionek

Tort Minionek to wspaniały pomysł...

malinowy koszyk

Dodane przez: agf11

Malinowy kosz Natanka

Lekki, delikatny torcik, w sam...

Tort z masą cappuccino

Dodane przez: Konto nieaktywne

Tort z masą cappuccino

Tort z biszkoptami czekoladowymi,...

Tort czekoladowo-truskawkowy

Dodane przez: dagita

Tort czekoladowo-truskawkowy

Taki tort sprezentowałam sobie...

Tort Dobosza

Dodane przez: dagita

Tort Dobosza

Węgierski bardzo czekoladowy tort...

Tort dla dziewczynki

Dodane przez: PolskaGotuje

Tort urodzinowy dla księżniczki

Tort był niespodzianką urodzinowej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE