Chałka z kruszonką

4.5 (190 ocen)

  • 2 godz.

Wielka, pyszna i puszysta chałka:) Idealna. Lepiej poświęcić więcej czasu i samemu zrobić naturalne, zdrowe pieczywo

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 550g mąki
    - 1/2 szkl. mleka
    - 1/2 szkl. wody
    - 30g drożdży świeżych (lub 10g suchych)
    - 1 jajko
    - 2 łyżki oleju (lub masła)
    - 5 łyżek cukru
    - łyżeczka soli

    Kruszonka:
    - łyżka mąki
    - 1/2 łyżki cukru pudru
    - 1/2 łyżki rozpuszczonego masła

    Dodatkowo: 1 jajko rozkłócone do posmarowania
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chałka Desery Przystawki

Chałka z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuszczam drożdże w miseczce z cukrem i mlekiem. Odstawiam na chwilę
  • 2. Do miski dodaję mąkę, rozczyn drożdży. Później olej (lub masło), jajko, wodę i sól. Wyrabiam na elastyczną kulę (można podsypać mąką).
  • 3. Ciasto smaruję olejem i odstawiam do wyrośnięcia pod przykryciem na 1h.
  • 4. Ciasto dzielę na 3 części i robię warkocz. Odstawiam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na 20 min.
  • 5. Robimy kruszonkę: mieszamy mąkę z cukrem pudrem i dodajemy masło. Formujemy kulkę.
  • 6. Chałkę smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką
  • chałka 7. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować