Chałka w łatki 6-składnikowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo lekka chałka, idealna na śniadanie ze świeżym masełkiem i mlekiem. Nazwę na chałkę wymyśliłam sama. Najczęściej chałki są plecione z 3 części ja uplotłam bułkę z 6 części, trochę trudne, ale się udało.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na dużą chałkę
    60 dag mąki
    2 jajka
    4 łyżki cukru
    8 dag masła
    Sól do smaku
    4 dag świeżych drożdży
    4 łyżki zimnej wody
    1 łyżeczka maku
    1 łyżeczka kakao
    1 łyżeczka mielonych migdałów
    1 łyżeczka kurkumy
    ½ łyżeczki słodkiej papryki
    1 łyżeczka mleka
    Kruszonka:
    1 łyżka masła
    1 łyżka cukru pudru
    2 łyżki mąki
    1 łyżeczka mielonych migdałów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Chałka w łatki 6-składnikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mąkę, cukier, sól, przełożyć do miski, dodać zimną wodę. Jajka rozkłócić, wlać do mąki, część zostawić do posmarowania bułki. Drożdże rozpuścić w ½ szklanki ciepłej wody, wlać do mąki. Wyrobić ciasto na jednolita masę. Masło stopić, lekko przestudzić dodać do ciasta, wyrobić ciasto by odstawało od ręki. Podzielić na 6 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej kurkumę, do trzeciej mak, do czwartej migdały, do piątej paprykę. 6 część zostawić bez dodatków. Ciasta wyrobić tak by powstały kolorowe pasy, uformować kulki, odstawić by wyrosły. Następnie z każdej kulki uformować wałek i zapleść chałkę. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce by chałka wyrosła. Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem. Składniki kruszonki zagnieść, schłodzić, zwać małe łatki i ułożyć na wierzch chałki. Ja dodatkowo posypałam wierzch brązowym cukrem. Piec w temp. 180 stopni na rumiany kolor około 40 minut.

Porady

1.Z tej porcji ciasta można przygotować 2 chałki 2.Kruszonkę zamiast rwać można pokruszyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować