Sernik w łatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Zmiksować żółtka z cukrem i masłem. Przesiać mąkę z proszkiem i zmiksować. Można rękoma rozetrzeć na żwirek. Podzielić na pół.Jedną połówkę przesypać do innej miski. Dodać kakao i śmietanę i zagnieść.Tą jasną podzielić na 2/3 i 1/3. Tą mniejszą przełożyć na talerz, to będzie posypka. Resztę białej zagnieść.Ciemną też podzielić na 2/3 i 1/3. Te większe części, poskubać na blaszkę 25x42, z papierem do pieczenia.Poskubać na przemian, jak szachownicę.
2.masa serowa-Jajka zmiksować z cukrem i serem. Przesiać budynie i zmiksować.Wylać na ciasto.
3.Poskubać drugą część ciemnego ciasta.
4.masa śmietankowa-Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem.Dodać śmietanę, lekko wymieszać. Przesiać budynie i też wymieszać, ale krótko. Wylać do blachy.
Komentarze