Chałka drożdżowa na oleju

4.5 (156 ocen)

  • 50 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pyszna i szybka chałka drożdżowa z migdałami. Bez jajek, masła, nabiału. Najlepiej smakuje posmarowana dżemem, twarożkiem lub miodem.

  • 50 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 35 g świeżych drożdży
    180 ml mleka migdałowego lub innego roślinnego
    50 g cukru
    125 ml oleju
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    500 g mąki

    Dodatkowo:
    1 łyżka mleka, odrobina cukru i płatki migdałów do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chałka Ciasta Drożdżówka

Chałka drożdżowa na oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w lekko ciepłym mleku wymieszanym z cukrem.
    Odstawiamy na chwile, żeby drożdże zaczęły pracować.

    Mąkę przesiewamy. Dodajemy drożdżowy zaczyn i pozostałe składniki.
    Wyrabiamy ciasto ok. 8-10 min (ja wyrabiałam w Thermomixie).
    Ciasto powinno być elastyczne i nieklejące.
    Dzielimy je na 4 części, z każdej formujemy wałek.
    Zaplatamy warkocz chowając końce pod spód.
    Przekładamy chałkę na blachę wyłożoną papierem i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30-35 min.
    W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 st. C.
    Wyrośniętą chałkę smarujemy mlekiem wymieszanym z cukrem i posypujemy migdałami. Pieczemy ok. 25 min. Gotową bułkę studzimy na kratce.

Porady

1) W wersji wegańskiej mód można zamienić na cukier lub ksylitol. 2) Najlepiej użyć mleka bez laktozy lub migdałowego 3) Ekstrakt waniliowy to nie to samo co aromat ! Jeśli nie macie, możecie dodać kilka kropli aromatu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować