Chałka z kruszonką , rodzynkami i skórką cytrynową

4.97 (184 ocen)

To moja propozycja na kolację czy śniadanie z kawą , kakao lub szklanką mleka

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru
    5 dkg drożdży
    3 żółtka
    2 jajka
    15 dkg masła
    łyżeczka wanilii
    1/2 łyżeczki soli
    garść rodzynek
    skórka otarta z jednej cytryny
    KRUSZONKA:
    1/2 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    1/2 kostki masła
    cukier waniliowy
    roztrzepane jajko do posmarowania chałki
Wystaw ocenę:

4.97 (184 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chałka Drożdżówka Desery

Chałka z kruszonką , rodzynkami i skórką cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chałka drożdżowa z kruszonką 1. Mleko lekko podgrzać dodać rozkruszone drożdże dokładnie rozmieszać, wsypać kilka łyżek mąki i 2 łyżki cukru , wymieszać odstawić do wyrośnięcia . Do wyrośniętego rozczynu dodać jajka , żółtka , resztę cukru i mąki , sól , wanilię , wyrabiać . Masło roztopić i wystudzić , rodzynki sparzyć , osuszyć na papierowym ręczniku , cytrynę wyszorować , sparzyć , delikatnie zetrzeć skórkę . Wystudzone masło , rodzynki , skórkę cytrynową dodać do ciasta . Wyrabiać do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ręki . Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części , uformować wałeczki i spleść chałkę . Ponownie odstawić do wyrośnięcia . KRUSZONKA: wszystkie składniki przełożyć do naczynia i zrobić kruszonkę . Przed pieczeniem chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką . Piec w temp. 170 *C około 30 minut (piekłam z termoobiegiem )
  • Chałka drożdżowa z kruszonką 2. Z ciasta można też zrobić typowy warkocz nie z czterech a z trzech wałeczków
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować